Vždy by sme mali zvážiť celý komplex interiéru či exteriéru, do ktorého zábradlie budeme robiť. Najčastejšie si volíme pozinkované, nerezové, sklenené alebo hliníkové.

Práve posledný variant je cenovo najpriaznivejší. Ďalšou výhodou je jeho ľahkosť. Meter materiálu váži v priemere 2 kg, u pozinkovania to môže byť až 20 kg. Tento váhový rozdiel pocítite najmä pri preprave a manipulácii. Hliník má tiež špeciálnu povrchovú úpravu, takzvané eloxovanie. Vďaka tomu máte na výber z mnohých variantov v lesku, matu alebo bronzu. Táto vrstva je veľmi stabilná, nelúpe sa ani neohmatá. Hodí sa na vonkajšie aj vnútorné použitie.

schodiště

Najnovším trendom je profesionálny lego systém u ktorého je zábradlie montované, nie zvárané.

Nerezové zábradlie cena je síce vyššia, ale za to vášmu domu naozaj pristane. Niektoré firmy dodávajú aj výrobok, ktorý si môžete zostaviť vlastnými rukami sami. Pritom tuhosť a bezpečnosť je totožná ako u jednoliateho kusu. Tým, že si ho montujete priamo na mieste ušetríte aj za dopravu, za požičanie lešenia i zdvíhacej techniky. Najmä u poschodových budov si práve za to priplatíte celkom vysokú čiastku.

Montované zábradlie si navyše môžete zaobstarať ihneď, inak by ste museli čakať na vymeranie, výrobu a inštaláciu. V prípade, že máte už hotové podlahy a ďalšie prvky, pri zváraní by mohlo dôjsť k ich poškodeniu. Tomu by sme mali rozhodne predísť. Ak sa ponáhľate, tak je to ideálne riešenie.

schůdky

Súčet výhod a nevýhod
· Kov a pozinkovanie
Veľká váha môže dosť zaťažovať konštrukciu stavby, nutnosť lešenia a starostlivých príprav je samozrejmosťou. Nehodí sa do interiéru.
· Chróm a nerez
Počítajte s vyššou obstarávacou cenou. Je naozaj veľmi ťažké a vôbec sa nehodí von. Pritom ale vyzerá veľmi luxusne a vášmu interiéru pridá na dokonalosti. Vaše návštevy tak budú vo vytržení.
A rada na záver: Zvážte dobre všetky vaše možnosti a potom iste dobre kúpite. Nebojte sa spýtať, keď máte nejaké pochybnosti, veď od toho sú tu odborníci, aby vám dobre poradili.