Každá autosedačka by mala byť homologovaná, čo znamená schválená podľa európskych noriem. Na použitie v danej kategórii je označená príslušným štítkom.

autosedačka

Orientácia rozdelenia podľa váhy dieťaťa:

1.) Skupina 0 a 0+, Váhová kategória 0 – 13 kg, Pre deti: 0-1 rok

Práve v tejto kategórii nerozhoduje príliš váha dieťaťa, ale najmä jeho výška. Tieto výrobky sa používajú od narodenia do doby, než dieťa bude mať danú váhu alebo bude tak vysoké, že by presahovalo hlavičkou opierku. Nepodceňujte a neodkladajte nákup väčšej až na poslednú chvíľu. Ide vám predsa o zdravie a bezpečie vášho dieťaťa. Tomuto typu sa tiež hovorí škrupina. Bábätko je v nej umiestnené do takého polo ľahu tak, aby to bolo pre neho pohodlné. Niektoré škrupiny sú dokonca vyrobené tak, že ich môžete nacvaknúť na konštrukciu kočíka, čo je veľmi praktické hlavne pre mamičky, ktoré potrebujú s maličkým na kontrolu alebo na nákup. Do vozidla sa umiestňujú vždy v protismere jazdy. Je to preto, že pri náraze si nemôžu deti zlomiť väz. Autosedačku sa odporúča umiestňovať na zadné sedadlo. V prvých štyroch mesiacoch ale odborníci odporúčajú s dieťaťom cestovať čo najmenej.

2.) Skupina 0 -1, Váhová kategória 0 – 18 kg, Pre deti: 0-3, 4 roky

Dôležité je, aby váš chrobáčik vedel už dobre sám sedieť. Vďaka tomu má už spevnené krčné, chrbtové a brušné svaly. Vždy sa umiestňujú proti smeru jazdy, neskôr už po smere. V žiadnom prípade ju neumiestňujte na sedadlo s aktívnym airbagom. Zase sa používa až do doby, než začne vášmu malému prerastať hlavička cez chrbtovú opierku.

3.) Skupina 1, Váhová kategória 9 – 18 kg, Pre deti: 1- 3, 4 roky

Táto fáza ďalšieho nákupu nasleduje v podstate hneď za škrupinou. Dieťa väčšinou už samostatne sedí a je teda pre neho zaujímavé pozorovať svoje okolie. Väčšina týchto výrobkov má možnosť polohovania do takzvanej spacie polohy, kedy má vaše malé všetko pohodlie. Odporúča sa zhruba od 9 kg, kedy má váš maličký väčšinou už okolo 1 roka.

autosedačky

4.) Váhová kategória 9-36 Kg

Táto kategória je najobľúbenejší a tiež tu nájdete najviac predajných typov. Väčšina rodičov ju kupuje od roku. Prispôsobuje sa podľa aktuálnych potrieb vášho drobčeka. Má vo väčšine prípadov nastaviteľné opierky do výšky i šírky. Môžete meniť aj veľkosť podsedáka. V podstate rastie s vaším potomkom.

5.) Skupina II, II, Váhová kategória 15 – 36 kg, Pre deti: 4-12 rokov

Táto kategória platí do doby, než váš potomok vyrastie a už ju nebude potrebovať.